11. 10. 2020

Fantastický vstup do sezony 2020-21

Kadeti Black Volley Beskydy zahájili sezonu 2020-21 svým prvním vystoupením v soutěži Extraliga juniorů brilantním výkonem. Tým složený z hráčů ve věkové kategorii kadetů byl plnohodnotným soupeřem ostatním věkově juniorským týmům.

Po všech odložených evropských mládežnických šampionátech (ME U18 a ME U20 v zastoupení také našich hráčů z Blue Volley Ostrava a Green Volley Frýdek-Místek) se konečně přiblížil start námi očekávané extraligy juniorů. Letos v ní zažíváme premiéru se dvěma týmy, kdy jeden je tvořen juniory a druhý tým, který si loni vybojoval postup, nejlepšími kadety (pouze kadety!!!) z celého projektu.

U juniorů hrajících pod hlavičkou Green Volley jsme byli zvědaví, jak se vyrovnají s těžkou skupinou a zda hned po rozstřelu půjdou do nejlepší pětky, protože jejich cílem je letos hrát o medaile. U kadetského týmu mě osobně zajímalo, na kolik jsme vůbec schopni se s nejlepšími juniory měřit, když v týmu nemáme ani jednoho, a více než polovina týmu budou kadeti ještě minimálně příští sezonu.

Junioři svoji kvalifikační skupinu pořádali doma jako obvykle na hale SPŠ ve Frýdku-Místku a měli opravdu těžké soupeře v týmech Liberce, Velmezu, Kolína a papírově slabšího Ústí nad Labem. Byť se kvůli reprezentačním povinnostem sešli jako tým poprvé ve čtvrtek, zvládli turnaj na výbornou, a i přes chvilkové výpadky zvítězili ve všech zápasech. Nejcennější je skalp Liberce, který v letošní sezoně chce opět bojovat o titul, a také třísetové vítězství nad Velkým Meziříčím, které v posledních sezonách vždy bojuje v nejlepší osmičce. Trenérské duo Šrámek-Nekola dokázalo do hry zapojit i většinu hráčů z lavičky, kteří se jim odvděčili nadstandardními výkony a přispěli tak k úspěšnému výsledku.

Kadeti vyrazili na svůj kvalifikační turnaj do Benátek nad Jizerou, kde měli mít za soupeře celky Brna, VK Ostravy, Proseku a domácích Benátek. Na poslední chvíli se odhlásilo Brno a tak jsme odehráli pouze tři utkání. S naším tradičním soupeřem Prosekem Praha jsme v sobotu zvítězili 3:0 a tím jsme si otevřeli cestu k úspěšnému víkendu. Druhý den nás čekaly domácí Benátky, proti kterým jsme dali šanci všem hráčům z lavičky, a i přesto jsme zvítězili jednoznačně 3:0. To nejlepší přišlo na závěr. V boji o první místo nás čekali junioři VK Ostrava v čele s reprezentanty: Radimem Závodským, Jakubem Pelikánem a Alešem Závodským spolu s asistentem reprezentačního trenéra Ivanem Pelikánem. Před soupeřem jsme měli respekt, ale po opravdu náročné přípravě a tradiční rivalitě, i zdravé sebevědomí. Přesto, že VK Ostrava nehrála vůbec špatně, kluci zahráli ještě líp. Kromě ojedinělých míčů dodrželi vše na čem jsme byli domluveni a v podstatě soupeře k ničemu nepustili. Jsem rád, že můžu pracovat s takovým týmem, kdy každý hráč ví co chce a jde si za tím. Odměnou nám všem je postup do první pětky extraligy juniorů, kde se těšíme na další těžké zápasy, které nás zase posunou dál.

Závěrem jsem rád, že se mi podařilo přivézt k týmu Radovana Podolu, který díky svým zkušenostem kluky posouvá dál, a že se nám spolu s Leošem Šrámkem podařilo propojit trénování v projektu tak, že z něj těžíme my trenéři, ale hlavně hráči. Vzájemná rivalita ruku v ruce se spoluprací se tak stává motorem pro růst všech zúčastněných. Takto úspěšný vstup do sezony jsme ještě nikdy nezažili a já doufám, že i přes současnou složitou situaci nám bude nakonec umožněno v ní pokračovat.