01. 10. 2022

Zvítězila větší zkušenost

První domácí zápas letošního ročníku UNIQA extraligy odehrály Beskydy po vítězství v Ostravě proti Dukle, která zatím oba své doposud odehrané zápasy dotáhla až do tie-breaku a chvilku to vypadalo, že bude věrná své „pověsti“ i po tomto zápase. Nakonec však přece jen zvítězila větší zkušenost s vypjatými koncovkami a Liberec si z Beskyd odváží tři body.

Po nervózním začátku s řadou nevynucených chyb na obou stranách se hra uklidnila a skóre se přelévalo a to až do příchodu libereckého kapitána Ticháčka na podání. Při něm Dukla získala tříbodový náskok, který si pohodlně udržovala a postupně navyšovala. Za stavu 10:14 si bere domácí trenér Provazník oddechový čas, aby zastavil nepříznivý vývoj. Za stavu 13:17 pak sahá k dvojstřídání univerzála a nahrávače, přichází Mišek s Perrym. Liberec ukázal více klidu zejména v útoku a po zásluze vyhrál první set 25:18.

Beskydy druhý set začaly s univerzálem Perrym, který si hned v úvodu připsal několik bodů jak z útoku, tak na bloku. Po úspěšné obraně proti Luxovi se domácí dostali do vedení 8:6. Stejný hráč vzápětí otáčí a přidává eso. Beskydy kontrují Perryho esem a za stavu 10:13 přichází oddechový čas hostí. Domácí začali hrát pestřejší hru, začala se jim dařit i hra středem. Liberec se střídáním Jemeljanovse za Gavendu snažil zastavit rozjeté Beskydy, které vedly již o čtyři body. To se však povedlo až neplánovanou přestávkou ve hře zaviněnou administrativní chybou. Po té se hosté dostali do tempa dříve než domácí a set nakonec získávají poměrem 25:19.

Ve třetím setu začali domácí s ještě větší chutí a byl k vidění na obou stranách pohledný volejbal. Zejména domácí útočníci Benda a Perry byli při chuti. Trenér hostí Demar postupně vystřídal Ticháčka, Luxe i Krajčoviče, ale ani nové posily z lavičky nedokázaly najít zbraň na výborně hrající Beskydy, které set získávají poměrem 25:22.

Čtvrtý set přinesl nejdramatičtější koncovku a krásnou volejbalovou bitvu, i když to tak v úvodu setu vůbec nevypadalo. Liberec se velmi rychle dostal do vedení 6:1. Domácí však nesložili zbraně. Rozhodující moment přišel při Provazníkově podání, kdy domácí srovnali na 12:12. Až do konce setu, který nakonec skončil poměrem 31:29 pro Liberec, předváděly oba týmy krásný a bojovný volejbal s krásnými zákroky v poli.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal