07. 12. 2022

V Chance Českém poháru postupujeme přes Příbram

Třetí kolo Chance Českého poháru svedlo dohromady orly z Beskyd a kocoury z Příbrami. V posledním vzájemném měření sil, které se odehrálo v rámci UNIQA extraligy mužů na půdě Beskyd byla úspěšnější Příbram, ale až v tie-breaku a velmi těsným rozdílem 16:14. Dala se tedy očekávat opět velká volejbalová bitva. Tento předpoklad se naplnil, když se zápas rozhodl opět až v tie breaku. Tentokrá t ještě těsnějším rozdílem a s vítěznými Beskydy.

Domácí nastoupili s dvěma „premiérovými“ mladíky Malíkem a Struškou v základní sestavě a oba se hned na úvod blýskli úspěšnými zákroky. Ve střední části setu se však postupně začala projevovat o něco větší zkušenost hostí, a tak si za nepříznivého stavu 8:12 bere domácí trenér Provazník první oddechový čas. Příbram si pak i přes veškerou snahu domácích mladíků náskok udržela až do konce a v prvním setu vítězí 25:21.

Ve druhém setu byl průběh obdobný jako v setu předchozím, jen se vedení neujala Příbram, ale Beskydy a dotahovat tak museli hosté. Při Malíkově podání se do správného útočného rytmu konečně dostává i blokař Danylov, Beskydy vedou 14:11 a trenér Brom přerušuje hru. Po oddechovém čase přidává Danylov další bod, když blokem nekompromisně zastavuje útok Arauja. Vzápětí však Komorowski útočí do zázemí a Šábrt může pokračovat na podání. Přichází úspěšný útok hostí a je srovnáno. Po domácím oddechovém čase útočí Motyčka do autu a vedení se poprvé v tomto setu ujímá Příbram. Beskydy však bojují a do koncovky jdou nakonec s o něco lepším skóre. Za nepříznivého stavu 20:23 střídá trenér Brom nahrávače a do hry poprvé zasahuje Rosenbaum. Domácí Guimaraes však esem získává setbol pro svůj tým, který využívá Provazník úspěšnou úlivkou a je srovnáno na 1:1.

Vítěznou koncovkou posilněný domácí tým si vypracoval breakový náskok hned v úvodu třetího setu. Za stavu 12:10 navíc přichází domácí posílit na útoku Koloušek a Beskydy zvyšují na 15:12. Příbram si bere timeout, po kterém je zablokován Duarte a Komorowski může dále pokračovat na podání, které však kazí. Příbram opět do koncovky střídá nahrávače. V závěru setu pomáhá svému týmu skvělým servisem domácí nahrávač Provazník a Beskydy v poklidu vítězí 25:18.

Příbram začala čtvrtý set na nahrávce s doposud pouze střídajícím Rosenbaumem a ujímá se vedení. Při Šábrtově podání pak zvyšuje svůj náskok až na 5:1. Příbram v těchto fázích hraje lépe a přidává další body. Za stavu 3:9 si bere domácí trenér oddechový čas. Beskydy se celý set dotahovaly. Do koncovky sáhl trenér domácích k dvojstřídání nahrávače a univerzála a jeho tým pokračuje ve stíhací jízdě, na což reaguje oddechovým časem pro změnu trenér hostí. Rosenbaum však dává svým skvělým podáním hostujícímu týmu potřebný klid do koncovky a Příbram srovnává na 2:2.

Tiebreak začali lépe hosté a domácí trenér je nucen přerušit narůstající manko ve skóre timeoutem již v úvodu setu za stavu 1:4. Vedení ztratili hosté až v koncovce, kdy Motyčka střídá na podání Danylova a domácí srovnávají na 13:13. Přichází opět klasické dvojstřídání domácích a přichází dramatický závěr, ve kterém tentokrát byli šťastnější domácí, kteří si však na vítězství museli počkat až do stavu 24:22.