23. 01. 2023

Extraliga U22 tentokrát v Brně

V pořadí čtvrtý turnaj této sezóny v extraligové soutěži kategorie U22 sehrál tým Black Volley Beskydy v Brně, a protože předcházející turnaj v první výkonnostní skupině nezvládl a propadl se o skupinu níž, bylo jednoznačným cílem vybojovat postup zpět do elitní pětky a de facto si zajistit účast na finálovém turnaji. K tomu mělo beskydským pomoct i kvarteto hráčů z ,,A“ týmu mužů (věkem však stále ještě mládežníci).

První sobotní zápas jsme potvrdili roli favorita proti VK Ostrava a hladké vítězství 3:0 nám i přes náš nepříliš přesvědčivý výkon dodalo mírný klid do dalšího průběhu turnaje. Naším druhým soupeřem byl tým Karlovarska, a protože čtyři naši stěžejní hráči si plnili povinnosti v Extralize mužů, čekala nás o poznání náročnější výzva, kterou jsme bohužel i přes náš velmi dobrý výkon, především ve druhém setu, kdy nás vrátil do hry střídající smečař Filip ,,Šogun“ Šťastný, nezvládli a tak Beskydy prohrávají 3:0.

V neděli nás čekal náročný úkol, vyhrát oba zápasy a doufat v přízeň ostatních výsledků. Proti Svitavám dostala příležitost stejná sestava, jako předešlý den proti Karlovarsku. Koncovku úvodního setu bohužel zvládl lépe soupeř, od druhého setu značně posílená sestava zvládla svůj úkol a po třech poměrně jasných setech Black Volley vítězí 3:1.

Karty byly rozdány tak, že jsme museli jakýmkoliv způsobem vyhrát poslední zápas s Brnem, abychom postoupili, přičemž jsme mohli spadnout až do třetí skupiny v případě prohry 3:0! Soupeř vstoupil do utkání s jasnou taktikou, riskovat na podání i útoku, a doufat, že to náš tým položí, v prvních dvou setech se jim to také dařilo, nebyli jsme schopni včas ztrátovat a dávat stabilní servis, proto taky bylo Brno po dvou setech ve vedení 2:0 nad Beskydami. Od třetího setu jsme začali hrát o poznání jinak, nešli jsme si pro eso, a i na útoku jsme se obrnili trpělivostí, a především naše obrana na síti zaslouží uznání. Soupeře jsme drželi vždy pod sebou, a když Fabikovič přidal na začátku zkrácené sady na podání 5 bodů bylo o vítězi rozhodnuto, po zbytek zápasu jsme poctivě ztrátovali a zaslouženě jsme vybojovali postup do nejlepší skupiny.

Další foto Vlastíka Fabikoviče naleznete ZDE.

Vojtěch Herman

kapitán družstva EX-U22M