21. 05. 2023

Z Budějovic jsme dovezli BRONZ !!!!

Na finálový turnaj Extraligy mužů U22 jsme vyrazili do Českých Budějovic a nutno říci, že naše příprava se velmi lišila od jiných pro vrchol sezóny, především vinou toho, že většina hráčů našeho týmu se připravovala na maturitu, kterou jsme všichni úspěšně zvládli. V plné sestavě jsme se sešli až ve čtvrtek před prvním zápasem.

V základní skupině nás čekaly postupně Příbram, Lvi Praha a Kolín. Do úvodního duelu proti silné Příbrami jsme šli v roli outsiderů, ale především kvalitní obranou na síti (21 bodových bloků) a odvahou na útoku jsme dokázali zvítězit 3:1. V pátek jsme sehráli dvě utkání, z nichž jsme se v prvním neúspěšně postavili Praze, která nás kromě prvního setu přehrála ve všech herních činnostech, především s jejich podáním jsme si nevěděli rady. Proti Kolínu byly karty jasně rozdány, když porazíme Kolín bez ztráty setu, máme postup mezi nejlepší čtyřku jistý. Vítězství 3:0 se proti bojovnému soupeři nerodilo lehce, ale utkání jsme zvládli a vzhledem k poslednímu utkání ve skupině mezi Prahou a Příbramí postupuje naše Black Volley Beskydy z druhého místa.

V semifinále jsme se střetli s domácím Jihostrojem, který na rozdíl od nás vstoupil do zápasu s obětavostí, odvahou a chutí vyhrát, soupeři jsme dokázali vzdorovat jen v posledním setu a po porážce 3:0 bylo jasné, že se v neděli utkáme s Libercem o třetí místo.

Zde bych se chtěl zastavit a vyzdvihnout našeho smečaře Jirku Bendu, který již sbírá první zkušenosti v mužském národním týmu a po sobotním neúspěšném zápase si svolal celé družstvo, aby celému týmu řekl pár důležitých vět, které měly na výsledek nedělního zápasu nepochybně velký vliv.

Závěrečný zápas s Libercem jsme začali diametrálně odlišně, plní nadšení a emocí jsme ovládli první set. Ve druhém setu jsme nechali soupeře utéct na rozdíl pár bodů a Liberec si vedení již nenechal vzít. Za stavu 1:1 jsme vyhráli důležitou koncovku třetího setu poměrem 25:23. V posledním setu se naplno projevila naše touha po vítězství a získali jsme bronzové medaile.

Individuální ceny získali za nejlepšího smečaře Jiří Benda a za nejlepšího blokaře Antonín Klimeš.

Velké poděkování si zaslouží náš realizační tým, hlavní trenér Leoš Šrámek, asistent Michal Provazník, které na finálový turnaj doplnil Tomáš Široký, Matěj Koloušek a fyzioterapeutka Kateřina Silvestrová.

Po finálovém turnaji se většinou hodnotí uplynulá sezóna, ale někteří z nás končí svou volejbalovou kariéru a odchází na vysoké školy, či do zaměstnání, jiní pokračují ve svém volejbalovém snu, ale každopádně byl to poslední turnaj, který jsme odehráli v tomto složení, kdy mnozí spolu hrají již od žákovských let. Chtěl bych za všechny z nás poděkovat všem trenérům, spoluhráčům, rodinám a všem kteří s námi prožili tuto neskutečnou jízdu, kterou jsme letos zakončili ziskem bronzové medaile.

Na závěr bych chtěl popřát hodně štěstí naším mladším kamarádům z kategorie U20, které čeká finálový turnaj za dva týdny opět v Budějovicích.

Vojtěch Herman

kapitán družstva